لوگوی Taop
هرچیزی که باید درباره طراحی وبسایت بدانید

هرچیزی که باید درباره طراحی وبسایت بدانید

آنچه باید درباره طراحی وبسایت بدانید

بخش اول: طراحی وبسایت چیست؟

طراحی به عمل جمع آوری کردن ایده ها، تنظیم و مدیریت زیبای آنها و بکار گیری آنها به وسیله یکسری اصول خاص برای اهداف خاص است. طراحی وبسایت فرآیندی مانند خلق کردن، با هدف ارائه ی محتوا در صفحات الکترونیکی و وبسایت هاست، که افراد و کاربران می توانند با استفاده از اینترنت و مرورگر های مختلف از آنها استفاده کنند.

عناصر طراحی یک وبسایت

طراحی وبسایت ها نیز مانند همه ی طراحی هایی که در زمینه های مختلف شکل می گیرد، از ابزار ها و عناصر بصری استفاده می کند. برخی از این عوامل و عناصر شامل موارد زیر می شوند.

طرح اصلی وبسایت

در این مرحله شیوه ی مدیریت و نظم دادن به متن ها، تبلیغات و گرافیک ها و نگاره ها شکل می گیرد. در دنیای وبسایت ها، هدف اصلی این است که وبسایت طوری طراحی شود که بازدید کننده بتواند در یک چشم به هم زدن، اطلاعات و تمام چیز هایی که به دنبالشان است را به راحتی و در یک چشم به هم زدن پیدا کند. لازمه ی این امر داشتن تعادل، ثبات و یکپارچگی در طراحی می باشد.

طیف رنگ

انتخاب رنگ هایی که برای طراحی یک وبسایت استفاده می شود به موارد مختلفی از جمله هدف از ساخت وبسایت، و خواسته ها و تمایلات مشتری و صاحب وبسایت بستگی دارد. رنگ بندی وبسایت تنوع بی شماری دارد و می تواند از یک طرح بسیار ساده ی سیاه و سفید، تا چندین هزار رنگ متفاوت باشد و بستگی به تمایلات و شخصیت فرد، ماهیت وبسایت و برند و هدف از ساخت وبسایت دارد.

گرافیک ها و نگاره ها

گرافیک ها می توانند شامل مواردی همچون لوگو ها، عکس ها، کلیپ آرت ها، آیکون ها و تمام چیز هایی است که طراحی وبسایت را بهبود می بخشد. به منظور افزایش رضایت شخص و صاحب وبسایت، این آیتم ها باید در مکان های مناسبی قرار داده شوند، و با رنگ ها و محتوای صفحه ی وبسایت به خوبی جفت شوند، و در عین حال صفحه را بیش از حد سنگین نکنند تا بارگذاری صفحه خیلی طول نکشد.

فونت ها

استفاده از فونت های متفاوت و مختلف می تواند طراحی وبسایت را بهبود ببخشد. بسیاری از مرورگر های اینترنتی، اعم از Google Chrome و یا Firefox و Internet Explorer، تنها می توانند گروهی از فونت را بارگزاری کنند، که به این گروه از فونت های ایمن یا (web-safe fonts) می گویند. بر همین اساس، یک طراح وب باید با فونت هایی کار کند که بیشتر توسط کاربران پذیرفته شده اند و در گروه فونت های ایمن قرار دارند.

محتوا

محتوا و طراحی یا دیزاین یک وبسایت، می توانند به خوبی با یکدیگر همکاری کانند تا پیام و هدف وبسایت را از طریق عوامل پیام ها و متن ها، به بازدید کننده برسانند. تولید محتوا برای وبسایت ها قواعد خاص خود را دارد، اما بطور کلی متن ها و محتوای نوشته شده در یک وبسایت، باید بسیار مرتبط با موضوع، و در عین حال بسیار کارآمد باشد تا مراجعه کننده را دچار گیجی و سر در گمی نکند و به خواننده چیزی را بدهد که می خواهد. همین امر باعث می شود که خواننده و مراجعه کننده به وبسایت شما، مدت بیشتری را در وبسایت شما باقی بماند. علاوه بر این موارد، محتوای وبسایت باید برای موتورهای جست و جو گر نظیر گوگل ، بهینه سازی شود و دارای طول و اندازه ی مناسب، همراه با کلمات کلیدی مرتبط و مناسب باشد.

ساخت و طراحی یک وبسایت کاربر پسند

علاوه بر عناصر پایه ی طراحی وبسایت ها که باعث می شوند یک وبسایت زیبا و دلچسب شود، یک وبسایت باید همیشه رضایت یک کاربر را نیز در نظر بگیرد، چرا که زیبایی همیشه باعث رضایت کاربران و بازدید کنندگان وبسایت نمی شود. رضایت کاربران را می توان با توجه داشتن و رعایت نکات زیر بدست آورد.

جا به جایی در وبسایت

ساختار سایت، منو ها و دیگر ابزار های جا به جایی در طراحی وبسایت باید همراه با در نظر گرفتن نحوه ی مرور و جست و جوی کاربران انجام شود. هدف اصلی در این کار این است که شرایطی فراهم شود که کاربر و بازدید کننده بتواند به راحتی در وبسایت جا به جا شده و به راحتی بتواند اطلاعات و مطالبی که می خواهد را در وبسایت بدست بی اورد.

رسانه های متفاوت

ویدیو ها، عکس ها، صوت ها و صدا ها و محرک های متفاوت و مرتبط به محتوایی که در طراحی وبسایت انجام می شود، می تواند به کاربران و بازدید کنندگان کمک کند تا اطلاعات مورد نیاز خود را به راحتی بدست آورند و یادگیری و درک مطالب شما برای آنها راحت تر و دلنشین تر باشد. همین امر می تواند به بازدید کنندگان کمک کند تا زمان بیشتری را در صفحه ی اینترنتی شما سپری کنند.

سازگاری

امروزه امکانات زیادی برای مراجعه به وبسایت ها و صفحات اینترنتی وجود دارد. موبایل ها، تبلت ها، کامپیوتر ها، لپ تاپ ها و حتی تلوزیون ها و کنسول های بازی امروزه توانایی مرور کردن اینترنت و باز کردن صفحات اینترنتی را دارند. یکی از عوامل مهم در طراحی وبسایت این است که وبسایتی طراحی کنید که بتواند به خوبی بر روی مرورگر ها و سیستم های متفاوت به خوبی کار کند و تجربه استفاده از صفحات اینترنتی را برای تمام کاربران، با هر امکاناتی که دارند فراهم آورد.

دارا بودن قابلیت برقراری ارتباط

اصلی ترین هدف در ساخت یک وبسایت، جذب کاربر و بازدید کننده است. در حقیقت، وبسایت ها طراحی می شوند تا افراد آنها را دوست داشته باشند و در آنها وقت بگذرانند. پس چرا با خود کاربران در ارتباط نباشیم تا از علایق و سلایق آنها استفاده کنیم؟

سعی کنید نقش و مشارکات کاربران را در وبسایت خود افزایش دهید. می توانید این کار را با استفاده از کارهایی مانند افزودن امکان کامنت گذاشتن در وبسایت و نظر سنجی های متفاوت انجام دهید. همچنین می توانید با استفاده از امکاناتی مانند فرم های اینترنتی، مطالب و ایمیل ها و خبرنامه های متفاوت، کاربران را به مشتریان و مصرف کنندگان خود تبدیل کنید.

بخش دوم: مهارت هایی که طراحان وبسایت باید بلد باشند

طراحی وبسایت. آیا این کلمه برای گوش شما هم زیباست یا فقط ما اینطور احساس می کنیم؟ کلمه ی طراحی وبسایت صرفا یک عنوان و کلمه ی ساده نیست. یادگیری طراحی وبسایت می تواند به یک شغل و حرفه ی بی نظیر و هیجان انگیز، بخصوص برای افراد خلاقی مثل شما تبدیل شود.

اما حتی فکر کردن به شروع طراحی وبسایت می تواند کار سخت و خسته کننده ای باشد. ممکن است یواشکی از خودتان بپرسید: طراحان وبسایت چیکار میکنند؟ یا حتی پیش خودتان بگویید: اصلا طراحی وبسایت چی هست؟ (درسته، ما هم قبلا توی این شرایط بوده ایم!).

از اونجایی که ایده ی طراحی وبسایت به عنوان یک شغل به سر شما راه پیدا کرده است، پس باید جواب چند سوال مهم و بزرگ را از بدانید: برای اینکار باید چه چیز هایی بلد باشیم؟ آیا باید کد نویسی بلد باشیم؟ چه ابزار هایی باید داشته باشیم؟ مدیریت کردن کاربران چیست؟

نگران نباشید! شروع به طراحی وبسایت می تواند از آنچه تصور می کنید بسیار راحت تر باشد. تنها کاری که باید بکنید این است که در ابتدا کمی اطلاعات پیدا کنید. هدف ما از این مقاله همین است. می توانید با مطالعه ی این مقاله اطلاعات بسیار خوب و زیادی درباره طراحی وبسایت بدست بیاورید.

چطور طراحی وبسایت را یاد بگیریم

اول از همه، بیایید به بخش تکنیکی تبدیل شدن به یک طراح وبسایت بپردازیم. در این بخش لغت ها و اصطلاحتی وجود دارد که ممکن است سخت و پیچیده به نظر برسند، اما وقتی که آنها را بشناسید و در باره آنها بیشتر بدانید، متوجه می شوید که بسیار آسان و سرگرم کننده  هستند.

1- طراحی بصری (Visual Design)

ممکن است پیش خودتان بگویید، واضح است که برای طراحی وبسایت، دانش طراحی کردن لازم است، اما اشتباه می کنید. اما ویژوال دیزاین بیشتر تمرکز بر روی محصولات دیجیتالی دارد، پس ممکن است با آنچه که انتظار داشتید متفاوت باشد. در این مورد، اصول و قواعد طراحی چیز هایی هستند که شکل، ظاهر و احساسات سایت را مشخض می کنند. آنها می توانند از نسبت های متفاوت، تا سیستم های شبکه ای و نظریه ها و روانشناسی های رنگ ها متختلف باشند و موارد زیادی را در بر بگیرند.

2- UX

خوب، نوبت به اصطلاحات و مخفف ها رسید. UX به معنی (user experience) و یا تجربیات کاربری است، به این معنا که کاربران و بازدید کنندگان از وبسایت ها، چه احساسی ( مانند آرامش، خستگی و غیره) هنگام استفاده از وبسایت شما خواهند داشت. مهم تر از همه اینکه، UX یعنی بتوانید طراحی های خود را، مطابق با علایق کاربران طراحی کنید و بتوانید از دید آنها به ماجرا نگاه کنید.

3- نرم افزار طراحی

مانند هر طراح دیگری، طراحان وبسایت نیز برای اینکه بتوانند کار خود را انجام دهند، به ابزار های مناسب نیاز دارند. دانستن استاندارد های هر کاری می تواند به شما در انجام آن کار کمک کند و کیفیت کار شما را بالا ببرد و علاوه بر آن، در برخی موارد دانستن برخی نکات لازم و ضروری نیز می باشند.

با اینکه طراحی وب سایت را می توان در یک مرورگر انجام داد، اما ابزار هایی مانند Adobe Photoshop، Illustrator و Sketch ابزار هایی هستند که تقریبا تمام طراحان وبسایت از آنها برای بخش های مهم کارشان، مانند ساختن مدل ها، طراحی ها( طراحی عکس ها و لوگو ها) و همچنین اصلاح و بهبود عکس ها استفاده می کنند. یادگیری کار کردن با آنها امری لازم در طراحی وبسایت است.

4- HTML

احتمالا تصور می کردید که یک طراح وبسایت، نیازی به دانستن و استفاده از کد ها ندارد. اما امروزه، کد نویسی و استفاده از آنها یکی از مهارت های لازم برای طراحان است.  HTML یک زبان برنامه نویسی و کد نویسی است که مخفف (HyperText Markup Language) به معنای  زبان نشانه گذاری فوق متن است. معمولا از این زبان برای ثبت کردن و قرار دادن محتوا بر روی صفحات اینترنتی و شکل و فرم دادن به آن استفاده می شود. این به آن معناست که این زبان برای نوشتن کلمات و تیتر ها، پاراگراف بندی ها، دادن شکل و طرح به آن و همچنین درج کردن عکس ها در یک وبسایت استفاده می گردد.

5- CSS

پس از CSS، نوبت به دوست و رفیق او CSS یا Cascading Style Sheets یا شیوه نامه آبشاری می رسد. CSS کدی است که به مرورگر می گوید که چطور فرمت و سبک HTML را برای یک صفحه ی وب آماده کند. به زبان دیگر، CSS چیزی است که باعث می شود متن و تمام محتویات دیگر، در یک صفحه ی اینترنتی خوب به نظر برسد.

با استفاده از CSS، شما می توانید رنگ ها را تنظیم کنید، فونت ها را تغییر دهید و یا پس زمینه یا بک گردانی زیبا به محتوای خود بی افزایید و هزاران کار دیگر بکنید. این مرحله ای است که مهارت طراحی شما واقعا شکوفا می شود و خود را نشان می دهد و می توانید از آن برای سایتی که طراحی کرده اید استفاده کنید.

*جایزه! جاوا اسکریپت*

این یک نکته آموزشی اضافه به عنوان هدیه برای شماست. با اینکه شما باید بتوانید از CSS و HTML در طراحی خود استفاده کنید، اما اگر بتوانید همچنین از جاوا اسکریپت (JavaScript) هم استفاده کنید، یک قدم بزرگ جلوتر از رقبای خود خواهید بود. جاوا اسکریپت چیزی است که به شما این امکان را می دهد تا عناصر ساکن و بی حرکت سایت خود را به عناصر فعال، متحرک و متغیر تبدیل کنید. برای مثال توییتر را در نظر بگیرید که بطور خودکار بروز می شود، یا وبسایت هایی که وقتی واردشان می شوید تغییر می کنند، یا اسلاید های عکس و خیلی چیز های دیگر!

مهارت های نرم (یا سلاح های مخفی که تمام طراحان وبسایت به آنها نیاز دارند)

حالا که مسائل فنی و تکنولوژیکی طراحی را یاد گرفتید، تنها چیزی که لازم است، این است که کمی مدیریت و مهارت های نرم به آن اضافه کنید تا در امر طراحی، منظم و موثر واقع شوید. این مهارت ها، مهارت هایی هستند که برای طراحان وبسایت حیاتی هستند، پس از حالا به بعد، سعی کنید وقت بیشتری برای یادگیری آنها اختصاص دهید. این مهارت ها شامل موارد زیر است.

6- مدیریت زمانی

شاید بخواهید به این منظور طراحی وبسایت را فرا بگیرید که به عنوان یک آزاد کار (فریلنسر) مشغول به کار شوید. یا شاید تصمیم داشته باشید در یک شرکت استخدام شوید و از این مهارت خود کسب در آمد کنید. هدف شما هرچه که هست، نکته ی بسیار هائز اهمیت این است که باید بتوانید برای خود، کارتان و پروژه هایتان برنامه ریزی دقیقی داشته باشید تا بتوانید به یک وب دیزاینر، یا طراح وبسایت خود تبدیل شوید.

این می تواند به معنی شناختن برنامه هایی که باعث افزایش بازدهی شما می شوند، مانند تسک لیست ها و برنامه هایی که کار ها و وظایف شما را یادآوری می کنند، یا تقویم ها، و یا بخصوص اگر در یک شرکت بزرگ کار می کنید، یادگیری کار کردن با برنامه هایی مثل Trello و یا JIRA باشد.

اما مهم تر از برنامه و نرم افزاری که از آن کمک می گیرید، این است که بتوانید هنر برنامه ریزی و اولویت بندی و نظارت بر روی کارهایتان، که اساسی ترین و حیاتی ترین مهارت ها برای رسیدن به موفقیت و خلاقیت هستند را در دنیای پر مشغله ی طراحی وبسایت فرا بگیرید.

7- برقراری ارتباط

در دسترس بودن و توانایی اینکه بتوانید منظور خود را به افراد برسانید نیز از جمله مهارت های ضروری برای هر طراحی است. بگذارید با شما رک باشیم، اگر شما مهارت برقراری ارتباط مورد قبولی نداشته باشید، و نتوانید با افراد و مشتری های مختلف ارتباط سازنده ای برقرار کنید، نمی توانید از راه طراحی وبسایت برای خود زندگی دلخواهی بسازید.

نکته ای که مورد اهمیت است این است که شما بتوانید مشتریان خود را درباره مسائل مربوط به پروژه هایشان به روز نگهدارید و آنها را در جریان تمام جزئیات کار قرار دهید. علاوه بر آن، شما باید بتوانید به خوبی منظور خود را به آنها برسانید؛ اینکار نیازمند این است که بتوانید مسائل را به خوبی و با زبان ساده به آنها طوری توضیح دهید که جای هیچگونه شک و شبهه ای برای آنها باقی نماند.

اما رساندن منظور به تنهایی کافی نیست. شما باید علاوه بر اینکه بتوانید منظور خود را به دیگران برسانید، بتوانید منظور آنها را به خوبی درک کنید، و به نوعی علاوه بر سخنگوی خوبی بودن، بتوانید شنونده ی خوبی نیز باشید. این مهارت بسیار هائز اهمیت است، چرا که اگر شما منظور آنها را به خوبی درک نکنید، نمی توانید خواسته های آنها را برآورده کنید که همین مسئله می تواند مشکلات زیادی برای کار و پروژه های شما به بار بیاورد.

8- مهارت های SEO، بازاریابی دیجیتال و شبکه های اجتماعی

امروزه مهارت سئو (SEO) که مخفف (Search Engine Oprtimiziation) به معنی بهینه سازی موتور جست و جو است، یکی از مهم ترین مهارت ها در دنیای اینترنت و وبسایت است. این مهارت شامل داشتن یکسری دانش ها و آگاهی ها، و بکار بردن آنها به منظور افزایش رتبه ی وبسایت ها در موتورهای جست و جو گر، خصوصا گوگل می باشد.

ممکن است با شنیدن اینکه سه مهارت سئو، بازاریابی دیجیتال و شبکه های اجتماعی برای طراحی وبسایت لازم هستند شوکه شوید، و تصور کنید که این مهارت ها بیشتر برای امور بازاریابی و فروشندگی لازم هستند تا شغل طراحی وبسایت. اما نکته ای باید بدانید این است که امروزه اینترنت ابزاری برای تمام شغل ها و کسب و کار های کوچک و بزرگ می باشد.

و از آنجایی که امروزه بسیاری از شرکت ها و کمپانی ها از طریق اینترنت محصولات و خدمات خود را به فروش می رسانند، و همچنین شما نیز باید از طریق اینترنت پروژه ها و توانایی های خود را به فروش برسانید (هنگام پیدا کردن شغل و یا پروژه)، شما نیز باید از باید از این توانایی ها تا حدی اطلاعات داشته باشید.

حتی دانستن اطلاعات اندک و پایه درباره این مهارت ها، می تواند تا حد زیادی کار شما را پیش ببرد و نه تنها در امر ساخت پروژه های مختلف برای افراد، بلکه برای موفقیت وبسایت خود شما نیز می تواند موثر و کاربردی واقع شود.